Tuky

Bez tuků to prostě nejde.

Jsou zdrojem energie, díky nim můžeme absorbovat a ukládat v nich rozpustné vitaminy, jako jsou A, D, E a K.

Tuk obsahuje esenciální mastné kyseliny, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Některé tuky a oleje obsahují polonasycené a nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu cholesterolu a našemu tělu vysloveně prospívají.

Na druhou stranu nadměrné množství tuku ve stravě vede k nadváze, zvýšené hladině cholesterolu a s tím spojeným onemocněním. Proto se doporučuje tuky omezit, ne však plně vynechat. Podle odborníků by energie pocházející z tuků měla tvořit méně než 30% celkového denního příjmu energie a pouze 10% z nasycených tuků.

Nasycené tuky

  • Mléčný tuk – tuky získávané z mléka zvířat, u nás hlavně krav. Vyskytuje se v másle, sýrech a ostatních mléčných výrobcích.
  • Lůj – tukové zásoby skotu (krav, ovcí, koz…)
  • Sádlo – tukové zásoby vepřů a drůbeže

Tady je třeba dávat si pozor na nadměrnou konzumaci tuků nejen ve formě sádla, másla a tučných mas, ale i na skryté tuky. I libové maso má několik procent tuku, tuk se skrývá i v uzeninách, včetně takzvaných „suchých“ salámů. Pozor také na tučné mléčné výrobky, u sýrů může být množství tuku až extrémní.

V plánování příjmu nasycených tuků nám pomůže informační bublina GDA, kterou najdete na všech výrobcích Masa Planá a ze které přesně vyčtete množství tuku v porci potraviny a kolik z doporučené denní dávky toto množství tvoří.

Nenasycené tuky

Nenasycené tuky by měly tvořit dvě třetiny z celkového množství přijatých tuků a najdeme je hlavně v rybách, rostlinných olejích, semenech a oříšcích. Rybím tukem myslíme jak tuk obsažený v játrech, který se často prodává jako potravinový doplněk, tak tuk, který se přirozeně vyskytuje v mase ryb.