Vepřový řízek v rozmarýnovém trojobalu

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 2 porce potřebujeme:

  • 2×200 g plátky vepřové kýty
  • strouhánku z celozrnných rohlíků
  • 2 snítky rozmarýnu
  • hladkou mouku
  • 2 vejce
  • 1 menší cibuli
  • 1–2 čerstvé chilli papričky
  • 2 červené papriky
  • 40 g cukru krupice
  • 40 ml bílého vinného octa
  • 1 vaničku rukoly
  • 50 g gorgonzoly nebo jiného sýra s modrou plísní
  • 8 velkých zelených oliv
  • slunečnicový olej
  • panenský olivový olej
  • citrónová šťáva

(s chilli omáčkou a rukolovým salátem)

Plátky vepřové kýty naložíme přes noc do slané vody s rozmačkaným česnekem. Druhý den je omyjeme, osušíme a obalíme v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance z celozrnných rohlíku smíchané s nasekanými lístky rozmarýnu.

V rendlíku rozehřejeme 3 lžíce slunečnicového oleje, přidáme na kostičky pokrájenou cibulku a zesklovatíme (osmahneme do lesku, ale nebarvíme), poté přidáme na malé kousky pokrájenou a semínek zbavenou chilli papričku a jemně pokrájené červené papriky. Vše zlehka osmahneme a přidáme cukr a ocet, vaříme až do zhoustnutí. Pokud je třeba tak dochutíme a vše rozmixujeme ponorným mixérem, pokud chceme omáčku zcela hladkou, tak ji můžeme propasírovat přes jemné síto.

V malé lahvičce od přesnídávky si smícháme 1 lžící citrónové šťávy a 4 lžíce panenského olivového oleje (lahvičku zavřeme a protřepeme). Rukolu dáme do misky, přidáme nalámané kousky sýra a nakrájené olivy, trochu citrónového dresinku a zlehka promícháme.

Řízky zvolna smažíme ve vrstvě oleje nebo ve fritéze, necháme odkapat přebytečný olej a 2 minuty odležet.

Na talíř uložíme salát, přes něj položíme řízek a nakonec přes část řízku a na talíř přelijeme chilli omáčku.

Tip: Salát mícháme až těsně před podáváním, jinak by nám zavadnul.

Stáhněte si katalog