Vepřový řízek v rozmarýnovém trojobalu
Na 2 porce potřebujeme:
- 2×200 g plátky vepřové kýty
- strouhánku z celozrnných rohlíků
- 2 snítky rozmarýnu
- hladkou mouku
- 2 vejce
- 1 menší cibuli
- 1–2 čerstvé chilli papričky
- 2 červené papriky
- 40 g cukru krupice
- 40 ml bílého vinného octa
- 1 vaničku rukoly
- 50 g gorgonzoly nebo jiného sýra s modrou plísní
- 8 velkých zelených oliv
- slunečnicový olej
- panenský olivový olej
- citrónová šťáva
(s chilli omáčkou a rukolovým salátem)
Plátky vepřové kýty naložíme přes noc do slané vody s rozmačkaným česnekem. Druhý den je omyjeme, osušíme a obalíme v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance z celozrnných rohlíku smíchané s nasekanými lístky rozmarýnu.
V rendlíku rozehřejeme 3 lžíce slunečnicového oleje, přidáme na kostičky pokrájenou cibulku a zesklovatíme (osmahneme do lesku, ale nebarvíme), poté přidáme na malé kousky pokrájenou a semínek zbavenou chilli papričku a jemně pokrájené červené papriky. Vše zlehka osmahneme a přidáme cukr a ocet, vaříme až do zhoustnutí. Pokud je třeba tak dochutíme a vše rozmixujeme ponorným mixérem, pokud chceme omáčku zcela hladkou, tak ji můžeme propasírovat přes jemné síto.
V malé lahvičce od přesnídávky si smícháme 1 lžící citrónové šťávy a 4 lžíce panenského olivového oleje (lahvičku zavřeme a protřepeme). Rukolu dáme do misky, přidáme nalámané kousky sýra a nakrájené olivy, trochu citrónového dresinku a zlehka promícháme.
Řízky zvolna smažíme ve vrstvě oleje nebo ve fritéze, necháme odkapat přebytečný olej a 2 minuty odležet.
Na talíř uložíme salát, přes něj položíme řízek a nakonec přes část řízku a na talíř přelijeme chilli omáčku.
Tip: Salát mícháme až těsně před podáváním, jinak by nám zavadnul.
Stáhněte si katalog