Vepřové výpečky na pivu s bramborovým knedlíkem a špenátem

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 4 porce potřebujeme:

  • 800 g vepřového bůčku (bok)
  • 800 g cibule a 1 cibuli na špenát
  • 1 paličku česneku
  • 1 lžíci rajského protlaku
  • 1 lžička kmínu
  • hrubě mletý černý pepř
  • 500 ml libovolného piva
  • 600 g brambor typu C
  • 200 g hrubé mouky
  • 2 žloutky
  • sůl
  • 500 g mraženého špenátu
  • 50 g másla
  • muškátový oříšek
  • 100 ml smetany ke šlehání

Vepřový bůček bez kůže si pokrájíme na 4×4 cm velké kostky a vložíme do pečící nádoby (skleněné nebo litinové). Přidáme na kostičky pokrájenou cibuli, 6 stroužků rozmačkaného česneku, protlak, kmín, pepř a sůl, promícháme. Vložíme do předehřáté trouby na 220°C.

Maso kontrolujeme a mícháme každých 10 minut. Až je obarvené dohněda a pustí tuk, začneme jej vždy po troškách podlévat vodou. Pečeme až doměkka, ke konci pečení začneme výpečky podlévat namísto vody pivem. Cibulka, šťáva z masa a pivo nám vytvoří hustou omáčku.

Brambory uvaříme doměkka a necháme vystydnout. Nastrouháme, smícháme s moukou a žloutky, osolíme a vytvarujeme knedlíky (s těstem musíme pracovat rychle, protože řídne), které vaříme v osolené vodě 15 – 20 minut.

V rendlíku si rozpustíme máslo, na kterém si necháme lehce zezlátnout najemno nakrájenou cibuli, přidáme smetanu a vyvaříme na poloviční objem. Přidáme špenát, špetku muškátového oříšku, bílý mletý pepř, sůl a provaříme. Nakonec dochutíme dvěma stroužky rozmačkaného česneku.

Na každý talíř položíme 4 plátky (nebo jednu kouli, podle tvaru, který jsme zvolili) bramborového knedlíku, špenát a nakonec výpečky.

Stáhněte si katalog