Vepřová žebírka ve sladké omáčce s listovým salátem

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 2 porce potřebujeme:

  • 1 kg neokrájených vepřových žeber
  • 10 ml rajského protlaku
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 5 lžic slunečnicového oleje
  • 5 stroužků česneku
  • 1 chilli papričku (pokud chceme žebra pikantní)
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 6 lžic cukru
  • šťávu z jednoho citrónu
  • špetku soli

Vepřová žebírka si rozkrájíme na jednotlivá žebra.

Smícháme dohromady protlak, nasekaný zázvor, rozmačkaný česnek, nakrájenou chilli papričku zbavenou semínek (lze vynechat), olej, sojovou omáčku, cukr a citrónovou šťávu. Vše rozmixujeme a můžeme naředit trochou vody, pokud je směs hustější než kečup.

Rozmixovanou marinádu smícháme s žebry a vše narovnáme do pečící nádoby s víkem (můžeme nechat marinovat přes noc, žebra budou chutnější). Vložíme do trouby předehřáté na 130 °C a pečeme přikryté 2 hodiny, občas zkontrolujeme a můžeme podlít vodou. Po dvou hodinách víko odkryjeme, teplotu zvýšíme na 180 °C a žebra necháme zapéct s omáčkou do lesku a hnědé barvy (cca 15 minut), můžeme je obrátit a opéct ještě z druhé strany (dáváme však pozor, abychom je nespálili).

Žebírka podáváme na dřevěném prkénku nebo na talířích s bílým pečivem a listovým salátem.

Stáhněte si katalog