Vepřová pečeně s bazalkovou krustou a pečenými rajčaty

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 2 porce potřebujeme:

  • 2 plátky vepřové pečeně s kostí
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 svazeček bazalky
  • 5 plátků toustového chleba s okrájenou kůrkou
  • panenský olivový olej
  • 3 zralá rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • 4 lžíce balzamikového octa

Na pečící plech položíme podélně napůl rozkrojená rajčata. Osolíme, opepříme hrubě mletým černým pepřem, posypeme nasekanou bazalkou (pokud máme jiné bylinky, můžeme je přidat) a zakapeme olivovým olejem. Dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C na zhruba 15 minut. V půli pečení přidáme na plech plátky masa připravené níže popsaným způsobem.

V mixéru si rozmixujeme plátky chleba, nasekaný zbytek bazalky, rozmačkaný stroužek česneku a 3 lžíce olivového oleje.

Rozpálíme pánvičku, nalijeme na ni 2 lžíce slunečnicového oleje a osolené plátky masa opečeme z obou stran dohněda, odstavíme a necháme 5 minut odležet. Vyndáme z pánvičky a oba plátky mašlovačkou nebo štětečkem pomažeme rajským protlakem. Namazané plátky poválíme v bazalko-strouhankové směsi. Vložíme do trouby na plech k rajčatům a dopékáme dalších 5 minut.

Na každý talíř položíme 3 poloviny pečených rajčat, přes ně položíme pečeni, vše zakapeme kvalitním panenským olivovým olejem. Podáváme s rozpečenou bagetou.

Tip: Pokrm můžeme dozdobit hoblinkami parmezánu a piniovými oříšky.

Bagetu si můžeme namáčet v mističce, do které jsme nalili 4 lžíce balzamikového octa a 12 lžic kvalitního panenského olivového oleje.

Stáhněte si katalog