Svíčková na smetaně

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 1,2 kg hovězí kulaté plece (falešné svíčkové)
  • 200 g vepřového špeku
  • 200 g másla
  • 1 větší cibuli
  • 8 středních mrkví
  • 2 kořeny petržele
  • 100 g celeru
  • 10 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 1 snítku tymiánu
  • 1 litr hovězího vývaru nebo vody
  • 2 citróny

Na 6 porcí karlovarského knedlíku potřebujeme:

  • 8 housek
  • 4 vajíčka
  • 1 snítku hladkolisté petrželky
  • 150 ml mléka
  • 6 lžic hrubé mouky

V hrnci se širokým dnem (tak, aby se tam vešlo maso), rozehřejeme máslo, vložíme špekem prošpikované maso a obarvíme ze všech stran dohněda (pozor na přepálení másla, teplota nesmí být na maximu), maso vyjmeme a do hrnce přidáme špek. Počkáme, až pustí sádlo a pak přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme na kostky 1×1 cm nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme lehce osmahnout dozlatova.

Pepř, nové koření, bobkový list, tymián a 1/2 citrónu i s kůrou zabalíme do gázy a zavážeme bavlněným provázkem.

Do hrnce vrátíme maso, zalijeme vývarem tak, aby bylo maso i zelenina zakryté, přidáme koření v gáze, osolíme, hrnec zakryjeme a při nízké teplotě vaříme, dokud maso nezměkne (to poznáme tak, že po nabodnutí sjede z vidličky nebo nože).

Když je maso měkké, vyndáme jej z hrnce. Koření v gáze vyždímáme do omáčky a vyhodíme. Zeleninu rozmixujeme v mixéru dohladka (můžeme rovněž použít ponorný mixér, ale z klasického bude omáčka hladší). Rozmixovanou omáčku vrátíme do hrnce, přidáme smetanu, je- li třeba tak dochutíme solí a citrónovou šťávou.

Svíčkovou podáváme s houskovým, nebo karlovarským knedlíkem, plátkem citrónu, brusinkovou zavařeninou a lžící našlehané smetany.

Tip: Maso si prošpikujeme tak, že úzkým nožem uděláme 2 – 3 podélné díry skrz celý váleček. Proužky špeku na koncích seřízneme do špičky, aby se nám s nimi lépe špikovalo, můžeme je dát na chvíli ztuhnout do mrazáku.

Pokud potřebujeme omáčku naředit, tak vývarem. Když je naopak moc řídká, tak ji před přidáním smetany a soli vaříme tak dlouho, až se přebytečná tekutina odpaří.

Karlovarský knedlík

Housky na knedlíky pokrájíme na malé kostičky a vložíme do mísy.

Smícháme si žloutky s mlékem a nasekanou petrželkou a nalijeme na housky, rukou promícháme.

Až se mléko vsákne, zaprášíme vše hrubou moukou, zlehka osolíme a lehce promícháme rukou. Nakonec opatrně vmícháme bílky vyšlehané dotuha.

Ze směsi tvarujeme koule, které si stáhneme potravinářskou fólií, každou 3× propíchneme a vaříme ve vodě 15 minut. K opětovnému ohřátí postačí pára nebo mikrovlnná trouba (v tomto případě ohříváme v mikroténovém sáčku).

Podáváme rozkrojené napůl, aby vynikla struktura a lépe se krájely.

Stáhněte si katalog