Poctivý hovězí guláš

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 4 porce potřebujeme:

  • 800 g hovězí kližky
  • 150 g sádla
  • 1 kg cibule pokrájené na kostičky
  • 5 stroužků rozmačkaného česneku
  • hovězí vývar nebo vodu na podlévání
  • 2 lžíce sladké červené papriky
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky černého mletého pepře
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 2 lžíce kvalitního rajského protlaku

Kližku odblaníme (zbavíme tenké blány, která je na povrchu) a nakrájíme na větší kostky cca 4×4 cm.

V hrnci se širokým a těžkým dnem rozpálíme sádlo, vložíme cibuli a za občasného míchání zbarvíme až do tmavohnědé barvy (pozor, nesmíme spálit).

Poté přidáme maso a smažíme až do úplného zatažení (nebude vidět červená barva masa) a dohněda, maso bude pouštět šťávu a ta se bude chytat ke dnu (připečená místa stále strháváme ode dna). Až maso přestane pouštět šťávu, rozhrneme jej ke stranám hrnce a doprostřed dáme protlak, který za stálého míchání opečeme až téměř do hnědé barvy. Vše promícháme. Přidáme papriku a česnek, mícháme asi 1 minutu, tak aby se paprika spojila s tukem, ale nespálila.

Přidáme vývar tak, aby bylo maso zakryté, přikryjeme a za občasného míchání a dodání vývaru dusíme doměkka. Nakonec dochutíme majoránkou a provaříme.

Podáváme s najemno nakrájenými kroužky cibule a s čerstvým chlebem.

Tip: Guláš nemusíme zahušťovat, protože jej zahustila rozvařená cibule. Pokud ho však chceme přece jen dohustit nebo naředit a mít více omáčky, zahustíme jíškou vyrobenou ze sádla a hladké mouky (50 g sádla rozpustíme na pánvičce, přidáme mouku a mícháme, až začne jíška vonět opraženou moukou, zamícháme do guláše a provaříme).

Kdo má rád pikantní guláš, může spolu s česnekem a paprikou přidat 1–2 najemno nasekané chilli papričky zbavené semínek.

Stáhněte si katalog