Marinovaná vepřová krkovička

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 2 porce potřebujeme:

  • 2×200g plátky vepřové krkovičky
  • kůra z půlky citrónu
  • 3 snítky tymiánu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl drůbežího vývaru
  • 200 g zelených fazolek čerstvých nebo mrazených (celých, nelámaných)
  • 2 plátky kvalitní slaniny
  • slunečnicový olej

Z půlky omytého citrónu si oloupeme opatrně kůru tak, abychom měli jen žlutou slabou vrstvičku bez bílé části kůry. Do misky si rozmačkáme 2 stroužky česneku, nasekáme citrónovou kůru a lístky tymiánu, smícháme s olivovým olejem, pár kapkami citrónové šťávy a vetřeme důkladně do plátků krkovice (maso neklepeme, necháme plátky 2 cm silné). Maso necháme v lednici marinovat přes noc, 1 hodinu před smažením maso vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.

Rozpálíme si pánvičku, nalijeme na ni lžíci slunečnicového oleje. Krkovičku osolíme a položíme na pánvičku. Obarvíme z obou stran dohněda, podlijeme vývarem, přivedeme k varu, krkovičku obrátíme a pánvičku odstavíme. Necháme odpočívat.

Rozpálíme si další pánvičku, nalijeme 2 lžíce oleje a vložíme na malé kousky pokrájenou slaninu a na plátky pokrájený česnek, osmažíme dozlatova, přidáme zelené fazolky, osolíme a opepříme hrubě mletým pepřem. Za stálého míchání fazolky osmažíme tak, aby byly na zkus. Odstavíme.

Na sporák vrátíme pánvičku s masem, přivedeme k varu, maso vyjmeme a dáme stranou (hotové maso by mělo být na dotek měkké a uvnitř růžové), vývar na pánvičce vyvaříme na poloviční objem nebo tak, aby měl vydatnou chuť. Odstavíme a vmícháme oříšek másla.

Na talíř položíme nejprve fazolky, poté plátek masa přelijeme omáčkou z pánvičky: K pokrmu můžeme také připravit šťouchané brambory s jarní cibulkou.

Stáhněte si katalog