Kližka s Guinessem

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 4 porce potřebujeme:

  • 800 g hovězí kližky
  • 1 kg cibule nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 500 ml piva Guiness (lze použít i černé pivo, ale Guiness je charakteristic­ky hořký)
  • 2 lžíce kvalitního italského rajského protlaku
  • hovězí vývar
  • hrubě mletý pepř
  • sůl
  • 150 g sádla

Kližku odblaníme (zbavíme tenké blány na povrchu) a nakrájíme na větší kostky cca 4×4 cm.

V hrnci se širším pevným dnem rozpálíme sádlo, vložíme cibuli a smažíme až do tmavohnědé barvy (pozor nespálit), poté přidáme kližku a za občasného promíchání také smažíme až do tmavohnědé barvy a do té doby, kdy kližka přestane pouštět šťávu. Připečenou šťávu seškrábeme ze dna, kližku rozhrneme do stran hrnce a doprostřed dáme protlak, který za stálého míchání opečeme dohněda.

Přidáme česnek a pepř. Přilijeme 100 ml vývaru a za občasného promíchání jej vyvaříme. Připečený vývar odškrábneme ode dna a přilijeme další, takto postupně spotřebujeme 500 ml vývaru.

Nakonec zalijeme pivem Guiness, popřípadě doplníme vývarem tak, aby kližka byla zakrytá, osolíme, stáhneme teplotu a přikryté dusíme doměkka, občas promícháme, popř. podlijeme dalším vývarem.

Podáváme s bramborovou kaší a libovolnou zeleninou připravenou v páře.

Stáhněte si katalog