Hovězí pečeně s rajskou omáčkou a těstovinami

Your browser does not support Flash.

tisk

Na 4 porce potřebujeme:

  • 800 g hovězí kulaté plece (falešné svíčkové)
  • 1 menší cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 kořen petržele
  • 50 g celeru
  • 50 g rajského protlaku
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 ml bílého vinného octa
  • 1 litr hovězího vývaru nebo vody
  • špetku mleté skořice
  • 1 hřebíček
  • 10 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • sůl
  • 150 g másla

Máslo rozehřejeme v hrnci, vložíme maso, obarvíme ze všech stran dohněda a vyjmeme. Do hrnce dáme cibuli a necháme zesklovatět. Poté přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme lehce zasmahnout dozlatova. Přidáme cukr, ocet a vaříme, dokud se tekutina neodpaří a směs zhoustne. Poté vrátíme do hrnce maso, zalijeme vývarem, osolíme a přidáme malou špetku skořice.

Hřebíček, nové koření, bobkový list a pepř zabalíme do gázy a převážeme provázkem, přidáme do hrnce. Hrnec zakryjeme, stáhneme teplotu a necháme zlehka vařit, dokud maso nezměkne (to poznáme tak, že po nabodnutí sjede z nože nebo vidličky).

Když je maso měkké, vyjmeme jej z hrnce. Gázu s kořením vyždímáme a vyhodíme. K zelenině přidáme rajský protlak a provaříme. Poté rozmixujeme v mixéru doměkka (můžeme použít i ponorný mixér, ale z klasického bude omáčka hladší). Je- li potřeba, omáčku dochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem.

Podáváme s italskými těstovinami libovolného tvaru.

Tip: Pokud je omáčku potřeba naředit, tak vývarem. Je- li potřeba zahustit, tak přebytečnou tekutinu vyvaříme ještě před rozmixováním.

Scezené těstoviny neproplachujeme vodou, ale promícháme s trochou olivového oleje a buď je hned servírujeme, nebo rozložíme ve slabé vrstvě na plech nebo tác. Ohříváme krátkým ponořením do vroucí vody.

Stáhněte si katalog