Jak nakupovat maso

Koupit kus neurčitého masa na čínu umí asi každý, ale se speciálními kousky to už je o dost těžší. A toho rozhodování. Maso křehčené? Glazované? Čerstvé? Odleželé? Hovězí raději z býčka, nebo jalovičky? Nebo rovnou telecí? A jak poznám starou krávu od kusu vhodného na steak? Proboha, těch plemen ale je…

Maso a voda

Ze všech stran na nás útočí maso masírované či křehčené, že prý je lepší, chutnější, šťavnatější a navíc levnější. Myslíte, že to je jen záležitost levných kuřat? Kdepak, i vepřová kýta či kotletka může být křehčená, to samé například suché hovězí zadní.

Křehčené maso v sobě má přídavek vody. Většinou se to dělá tak, že je propícháno jehličkami, které ji do něj napustí a to až do množství 20 % z výsledné celkové váhy masa. Křehčení může suchému masu pomoci, aby bylo chutnější. Na druhou stranu, na pánvi nás může nemile překvapit, když čtvrtina řízku najednou zmizí. Jak se to mohlo stát? Jednoduše. Voda, kterou byl křehčený, udělala, co voda v horku obvykle dělá. Vypařila se.

Úskalí nákupu hovězího

Hovězí maso není v našich kuchyních tak rozšířené, jako vepřové. Z části je to také dané tím, že maso prodávané na pultech obchodů někdy pochází z kusů, které jsou použitelné leda tak na vaření či dlouhou tepelnou úpravu.

Například víte, odkud byl ten kus masa, který jste za hlasitého nadávání vyhodili do koše, protože byl tak tuhý, že se nedal jíst? Možná byl z dojnice, která měla nejlepší léta za sebou.

U produktů Masa Planá se vám tohle stát nemůže. Na našich stránkách si totiž můžete ověřit druh, původ i stáří masa, které kupujete a to v sekci identifikace masa. Stačí zadat kód z balíčku a během pár vteřin se o svém kousku masa dozvíte vše důležité. Můžete si tak být jisti, že kupujete kvalitní kus masa z mladého skotu masného plemene. Věřte, že ta trocha práce navíc se vyplatí a rozdíl poznáte na první kousnutí.

Jak na vepříka

Na křehčení si dáváte pozor a tak máte pocit, že se na tomhle kusu masa nemůžete splést? A co třeba nepřirozeně světlé maso? Vepřové maso je samo o sobě výrazně světlejší než hovězí, ale velmi světlé maso s loužičkou šťávy kolem značí, že šlo o maso již jednou zmražené a rozmražené. Pokud takové maso neplánujete marinovat, máte smůlu, protože všechna chuť si to plave v loužičce na tácku.

A to jsme se ještě nedostali k jednotlivým částem, které najdete v sekci Co na co, to je teprve věda. Pokud ale budete pečlivě sledovat etikety a nakupovat u spolehlivé masny, nemůžete sáhnout vedle.