Kýta

Je zadní část hovězího. Dělíme ji na vrchní šál, váleček, spodní šál a ořech.

Vrchní šál je libový kus z vnitřní části kýty. Maso bývá mramorované tukem a je vhodné na pečení vcelku či dušení. Pokud se nakrájí na plátky a naklepe, je ideální na rolády či španělské ptáčky.

Část zvaná váleček je tužší sušší maso, které je vcelku výborné na pečení či dušení v troubě, pokud se nakrájí na plátky a naklepe, tak také na rolády či španělské ptáčky.

Spodní šál je o něco tužší než maso z vrchního šálu, má také tužší svalová vlákna. Stejně jako vrchní šál je vhodné na dušení či pečení vcelku, naklepaný je možné použít na rolády a ptáčky.

Je pak kompaktní kus libového masa z přední části kýty. Peče se vcelku, případně se z něj připravují minutky či dušené pokrmy.